torstai 15. syyskuuta 2011


- - - - - Mustatorvisieni - - - - -


Mustatorvisieni
* * * herkullinen (heti pannulle)

Crateréllus cornucopíoides (lat.)
Svart trumpetsvamp (ruots.), Totentrompete(saks.)

Tunnistaa:

* lakki on suppilomainen, torvenmuotoinen
* lakin yläpinta (torven sisäosa) on kuivana harmaanmusta tai harmaanruskea, kosteana pikimusta
* lakin yläpinta näyttää usein "nyppymäiseltä"
* varsi ja lakin alapinta kohtaavat toisensa saumattomasti, väri on kuivana vaalean harmahtava, kosteana musta
* Holmberg ja Marklund toteavat jalassa olevan "suonipintaisia poimuja"
* jalan tyvi on mustempi kuin muu sieni ja myös puumainen, se kannattaa nyppäistä ennen käyttöä pois

Maistuu:

* en ole koskaan maistanut sientä raakana, täytyy kokeilla seuraavalla kerralla, kun löydän torvisieniä ;)

Tuoksuu:

* tuoksu on mielestäni vain "multainen" tai "maanläheinen", onko sienellä ylipäänsä ominaistuoksu?

Poimia kannattaa:

* periaatteessa kaikki kaikki torvisienet, vanhat torvisienet ovat kosteiden sienten lailla mustia ja niissä on saattanut alkaa mädäntyminen - kostea torvisieni näyttää ylipäänsä lahoavalta sieneltä
* jalan tyvi kannattaa katkaista pois, musta tyvi on puumainen

Löytyy:

* löytyy ainakin vielä Rovaniemen korkeudella
* lehti- ja sekametsistä, olen kuullut että niitä on usein valtavasti
* omat torvisieneni olen kerännyt havumetsästä, valoisalta paikalta hakkuun reunalta, sammal on löytöpaikalla usein kosteaa ja siksi myös rehevää

Sienestä käytetään:

* koko torvisieni kelpaa syötäväksi puumaista tyveä lukuunottamatta
* halkaisen usein isommat sienet jo metsässä, torvessa saattaa asustella etana tai joku muu pieni asukas

Säilöntä:

* tuoreena tai kuivattuna, kuivaus onnistuu ihan ompelulankaan neulan kanssa pujottamalla, kannattaa halkaista tai suikaloida isommat sienet
* olen myös pakastanut torvisieniä

* torvisienet säilyvät muutaman päivän viileässä ja ilmavassa tilassa esim. jääkaapissa

Reseptin lisään tähän hieman myöhemmin...