torstai 13. syyskuuta 2012

- - - - - Limanuljaska - - - - -





Limanuljaska
* * * hyvä ruokasieni (heti pannulle)
Gomphidius glutinosus (lat.)
citronslemskivling (ruotsi), Slimy Spike-Cap (engl.), Der Große Schmierling (saksa)

Tunnistaa:

* Limaisesta lakista, helttojen muodosta ja jalan tyvessä olevasta rikinkeltaisesta väristä.
Kirkas keltainen jalan tyven väri on mielestäni se paras tuntomerkki, siinä ei voi erehtyä :)
* Lakki on ruskeahko, ehkä hieman sinertävä
* Nuorilla sienillä on läpinäkyvä, limainen kalvo jalan ja lakinreunan välissä
* Vanhemmissa sienissä on pieniä mustia pisteitä / laikkuja lakissa

Matkijasienet:

* Limanuljaskalla ei ole yhtään vaarallista matkijasientä
* Voitatin lakki voi näyttää päältä samannäköiseltä
* Mainitsen tässä myös punanuljaskan, joka on sukua limanuljaskalle ja myös hyvä ruokasieni. Se ei ole matkijasieni - punanuljaskalla ei ole rikinkeltaista jalan tyveä ja sen lakki on tumman punertava. Laitan kuvia ja tietoa punanuljaskasta hieman myöhemmin.

Poimia kannattaa:

* Nuoria limanuljaskoja, sillä toukat löytävät nämä sienet nopeasti
* Leikkaa sienen jalka pois helttojen tyvestä ja halkaise sieni keskeltä, tarkista puhtaus ja kuori limainen kalvo pois lakin pinnalta samalla tavalla kuin esim. voitatista
* Huom! Limanuljaska värjää muut sienet tummilla laikuilla jos poimit limanuljaskat samaan koppaan muiden sienien kanssa. Esim. kantarellit kannattaa pitää toisessa rasiassa / kopassa sienireissulla.

Löytyy:

* Ihan koko Suomesta
* Kasvaa usein hiekkaisten metsäteiden ja polkujen varsilla
* Kuusen mykoritsasieni eli löytyy kuusien lähettyviltä

Sienestä käytetään:

* Ruoaksi kelpaa lakki, käy hyvin sekasieneksi tai sellaisenaan pannulla paistettuna tai muhennoksissa
* Villanvärjäykseen voi käyttää koko sienen tai lakin ja varren erikseen - Lakki antaa rautapuretuksella kauniin sammaleenvihreän värin (kokeiltu on) ja jalka taas kuulemani mukaan oranssin värin (puretuksesta jalan osalta en ole varma...)

Säilöntä:

* Sekasienenä etikkaan säilöttynä / umpioituna
* Voidaan myös kuivata ja pakastaa


2 kommenttia: