tiistai 15. syyskuuta 2009


- - - - - Keltavahvero - - - - -



Keltavahvero eli kantarelli
* * * herkullinen (heti pannulle)

Cantharéllus cibárius (lat.)
blek kantarell (ruots.), Pfifferling (saks.)

Tunnistaa:

* keltainen lakki aluksi pieni ja pyöreähkö, usein epätasaisen pyöreä, kasvaessaan yleensä keskeltä alaspäin painunut, reunoiltaan epätasaiseksi poimuttunut
* lakin alla helttamaiset poimut eivät ole tasaisia vaan niissä on haaroja (katso alempi kuva)
* poimut jatkuvat kiinteästi jalan yläosaan
* malto on kellertävän valkoista

Maistuu:

* raakana melko kirpeältä (ei saa maistaa, jollei ole täysin varma, että kyseessä on kantarelli)

Tuoksuu:

* lähinnä mielestäni kuivatulta aprikoosilta, siinä on hyvin omintakeinen haju
* Holmberg ja Marklund (katso sivupalkin kirjasuositukset) kirjoittavat, että joidenkin mielestä kantarellin tuoksu muistuttaa "wettex-tiskiliinaa" tai "solariumin paistattamaa ihoa"

Poimia kannattaa:

* periaatteessa kaikki kantarellit, kantarelli kasvaa hitaasti, koska se vaatii kasvaakseen paljon vettä (puserrettaessa siitä tihkuu usein vettä runsaasti, ellei maasto ole ollut kuivaa)

Löytyy:

* löytyisikö koko Suomesta?
* lehti- ja sekametsistä, kuusimetsistä
* kosteat sammaleiset kolot ja polunvarret

Sienestä käytetään:

* koko keltavahvero kelpaa syötäväksi
* roskat kannattaa puhdistaa jo metsässä, koska sienien kuivuttua hieman, roskat jäävät helposti kiinni lakin pintaan (ainakin omien kokemusteni mukaan)

Säilöntä:

* taitaa olla parasta tuoreena paistinpannulla paistettuna sipulin ja voin kera
* äitini on myös pakastanut kantarelleja
* yritin alkuvuosina kuivausta, mutta tulos oli sama kuin lampaankääpien kohdalla eli ei onnistunut - en suosittele
* kantarellit säilyvät useamman päivän viileässä ja ilmavassa tilassa, olen usein valmistanut niitä ruoaksi jopa 5 päivän kuluttua siitä, kun olen ne poiminut.

Reseptit:

Marin kantarellipiirakka
valmistusaika yht. n. 1 tunti

Valmis suolainen piirakka pohja pakastealtaasta (esim. Sunnuntai)
vajaat 1/2 litraa kantarelleja (voit myös sekoittaa mukaan muita esim. voitatteja)
1-2 sipulia riippuen sipulin koosta
1 prk kermaviiliä
1 kananmuna
valkopippuria, maustepippuria, merisuolaa
1 valkosipulinkynsi
oliiviöljyä / rypsiöljyä
juustoraastetta (valitse juusto oman makusi mukaan)

1. Ota piirakkapohja sulamaan pakkasesta.
2. Kuori ja viipaloi sipuli, perkaa sienet ja paloittele ne
3. Paista sipulilohkot ja sienet pannulla tilkassa oliiviöljyä tai rypsiöljyä, lopussa lisää pilkottu valkosipulinkynsi, sitä ei tarvitse paistaa alusta alkaen pannulla, ettei se turhaan pala
4. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen, jos piirakkapohja ei ole vielä sulanut, sulata se pehmeämmäksi mikrossa tai odottele hetki
5. Öljyä piirakka vuoka tai vuoraa pelti leivinpaperilla
6. Kaulitse tai painele piirakkapohja vuokaan /pellille, pyöräytä lopuksi reunustoille pienet kohollaan olevat reunat, pistele piirakkapohjaan reikiä haarukalla ja esipaista sitä n. 8-10 min.
7. Ota esipaistettu piirakkapohja uunista, valmista sieni-kermaviiliseos:
8. Kumoa kulhoon kermaviili, lisää joukkoon kananmuna ja sipuli-sieniseos, mausta pippureilla ja merisuolalla, lisää seokseen kourallinen juustoraastetta, sekoita ja kumoa esipaistetun piirakkapohjan päälle.
9. Lisää päälle juustoraastetta
10. Paista 200 asteessa n. 20-25 min. kunnes piirakan pinnalla oleva juusto on kullanruskeaa.

Tarjoa uunista tulleena - tosin piirakan voi myös lämmittää jälkikäteen tai syödä vaikka kylmänä! Höysteeksi sopii erinomaisesti esim. valkoviini.

- - - - -

Nopea ja herkullinen kantarellikastike
Valmistusaika 10 min.

Kantarelleja sen verran kuin haluat (kahdelle hengelle riittää pari kolme kourallista)
1 iso sipuli tai kaksi pientä sipulia
Kermaa, loraus eli n.1 dl :)
Vettä kerman ohentamiseen sen verran kuin haluat, ei kuitenkaan enempää kuin 1 dl
merisuolaa, jauhettua valko- ja mustapippuria
hieman ruokaöljyä
- jos haluat kastikkeesta todella herkullista, lisää lopuksi 1 rkl voita

1. Kuori ja silppua sipuli, kuullota se kuumalla pannulla öljyssä ja kaada pois hetkeksi pannulta.
2. Kuumenna kantarellit, isommat kannattaa halkaista, muuten ne voi laittaa hyvin pannulle kokonaisina,
sienet kutistuvat kuumennusvaiheessa melkoisesti ja tummuvat vaaleanruskeiksi.
3. Lisää sipuli kutistuneiden sienten joukkoon, pienennä lämpöä.
4. Lisää kerma ja vesi.
5. Lisää mausteet, maistele, - lisää voi, jos haluat ja kastike on valmista nautittavaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti