Nuoren maastanousevan kangashaperon muoto on pallomainen. Kuvan haperolla on kostea lakki, siksi se näyttää kuvassa laikulliselta. |
Kuvassa näkyvät hyvin jalan punertavat kosketuskohdat. |
Halkaistussa lakissa ja jalassa näkyvät toukkien harmahtavaksi muuttuneet käytävät. |
* * hyvä ruokasieni
Russula decolorans (lat.)
tegelkremla (ruotsi), Copper Brittlegill (engl.), Orangeroter Graustiel-Täubling (saksa)
Tunnistaa:
* Kangashaperon lakki on säännöllisen värinen (ei siis mitään rengaskuviota tms)
* Lakki on nuorena pallomainen, sitten laakea. Lopuksi lakki painuu keskeltä hieman kuopalle.
* Lakin väri on Holmbergin ja Marklundin mukaan punertavan oranssi / kalpean tiilenpunainen.
Itse kuvailisin sitä kellahtavan punertavan beigeksi. :)
Kangashapero on mielestäni helppo erottaa lakinvärin perusteella, kun siihen ensin on tutustunut.
* Heltat ovat valkoiset, samoin jalka.
* Malto punertuu ensin kosketuksesta hieman, sitten siihen tulee harmahtava sävy.
Jos törmää etanan tai hiiren nakertamaan kangashaperoon, harmahtavan mallon huomaa helposti syöntikohdassa. Sieni tuntuu kädessä haperomaiselta ja murtuu helposti kosketuksesta.
* Kangashaperon maku on hieman kirpeä, mutta kirpeys katoaa sientä kuumennettaessa.
Matkijasienet:
Holmberg ja Marklund mainitsevat kangashaperon lähisukulaisen hakahaperon, joka kasvaa lehtimetsissä. Erona kangashaperoon on se, ettei hakahaperon jalka harmaannu naarmutuskohdasta.
Poimia kannattaa:
* Pieniä pyöreähköjä kangashaperoja, isot ovat yleensä täynnä toukkia.
Löytyy:
* Havupuukankailta, sekametsistä.
Sienestä käytetään:
* Koko sieni, tarkista lakki ja jalka halkaisemalla ne.
Säilöntä:
Olen käyttänyt kangashaperoa sekasienenä. Tänä vuonna 2012 kangashaperoita näyttäisi nousevan paljon ja ne ovat ainakin tähän asti olleet melko toukattomia, joten teen varmaan tänä vuonna ensimmäisen kangashaperopiirakkani. :)
Voidaan myös pakastaa. Kuivausta en ole kokeillut, mutta usein siteeraamani Holmberg ja Marklund ;) huomauttavat sienen maun huonontuvan kuivauksesta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti