lauantai 25. elokuuta 2012

- - - - - Voitatti - - - - -





Voitatin limainen lakin pinta kuoriutuu helposti pois veistä apuna käyttäen.






Voitatti
* * * herkullinen (heti pannulle)
Suillus luteus (lat.)
Smörsopp (ruots.), Slippery Jack / Sticky Bun (engl.),  Butter-Röhrling / Butterpilz (saks.)

Tunnistaa:

* muistuttaa hieman lehtikuusentattia, mutta lakin yläpinta on usein tummempi ja malto ei tummu kosketuksesta
* lakki on useimmiten limainen, kuivana kiiltävä
* pillistö on ensin vaaleankeltainen, tummuu hieman sienen vanhetessa
* pillistö on tiivis
* jalassa on rengas, johon pillistön suojus jää usein roikkumaan
* rengas tummenee ja katoaa sienen kasvaessa

Poimia kannattaa:

* nuoret yksilöt, vanhemmatkin kelpaavat, jos toukat tai etanat eivät ole sientä täysin vallanneet

Löytyy:

* käsittääkseni levinnyt koko Suomeen
* metsäisien ajoteiden ja polkujen reunoilta
* voitatti on männyn seuralainen
* sieltä mistä löytyy yksi voitatti, niitä löytyy yleensä useampia

Sienistä käytetään:

* sienestä otetaan vain renkaan yläpuolella oleva jalan osa eli
* katkaise jalka ja leikkaa tatti halki jalan keskikohdalta, "kuori" pois limainen lakinosa
* kannattaa suosia pieniä voitatteja, sillä toukat pesiytyvät niihin nopeasti

Säilöntä:

* perkauksen jälkeen suoraan pannulle tai käytetään sekasienenä, ei säily poiminnan jälkeen kovinkaan kauan
* voidaan myös pakastaa
* kuivaus on erittäin suositeltavaa, maku voimistuu kuivattaessa

Reseptit:

Nopea, helppo ja herkullinen ruoka syntyy kun kuullotat sipulit tilkassa öljyä ja lisäät puhdistetut voitatit sekaan, kääntelet hetken ja lisäät oman maun mukaisesti suolaa ja pippuria. :)

Omat huomautukset:

2012: Vuoden ensimmäiset voitatit löytyivät tänään 25.8. tutulta paikalta. Ja lisää on varmaankin tulossa, sillä ensi viikoksi on luvattu sateita...

2 kommenttia:

  1. jes löysin niitä mitä pitikin! :) mutta mites kun haluaisin nuo pakastaa, täytyykö ensin paistaa vai voiko ne lyödä ihan tuollaisenaan perkauksen jälkeen pakkaseen? ja onko pakastamisen suhteen eroja eri sienien kanssa (en uskalla vielä kerätä muita kuin kanttarelleja ja näitä) :D

    VastaaPoista
  2. Tatit kannattaa pakastaa omassa nesteessään, eli käytä ne pannulla, mutta älä haihduta sienistä nesteitä pois vaan anna "sieniliemen" jäähtyä ja esim. pussita sitten sienet liemineen. Ylimääräinen ilma kannattaa imaista pussista pois. Sitten kun myöhemmin teet pakastetuista sienistä ruokaa, voit haihduttaa ylimääräisen nesteen pois. :)

    VastaaPoista